Kesä

Tilanteita ja mielentiloja kesällä 2006.

Nimi: kaisa

torstaina, heinäkuuta 13, 2006

Tyttöilystä ja naiseudesta ja minusta

No nyt ollaan niin kesäisiä, että. Listasin blogini blogilistaan. Listaamisessa piti määritellä luokkia itselleen. Näin minä itseni näin:

Kuuluu luokkiin: elokuvat, elämä, kesä, kirjallisuus, kirjoittaminen, lapsi, musiikki, perhe, ystävyys, äitiys.

Vasta jälkeenpäin tajusin, että unohdin määritellä itseni "naiseksi". Mutta ei se jälkeenpäin ajateltunakaan tuntunut merkitykselliseltä, joten en sitten lisännytkään sitä. Pitäisikö? Oletteko te muut bloggaajat määritelleet itsenne naisiksi (jos tunnette itsenne naisiksi) tai kirjoittaneet luokituksiinne "naiseus"? Naiseus on eri asia kuin "tyttöys". Tyttöys on valinta, etuoikeus, taito, sovittu koodi, kevyttä, kuohuvaa, suloista, voimauttavaa. Tyttöys on naisten ja tyttöjen hyvä sisko -verkosto.
Naiseus on se, mihin syntyy ja kasvaa. Naiseus on raskaampaa, vielä tässä ajassakin se on usein este, hidaste tai ainakin poikkeavuus.

Jos minun pitää (ja toivottavasti ei liikaa) määritellä itseni, olen ihan ensimmäiseksi äiti. Äitiys on nyt (ja ehkä ikuisesti) eniten minuuttani määrittävä tekijä. Seuraavaksi tulee mieleen vaimo. Ja taas rakennun toisen ihmisen kautta, mutta ajattelen mieluummin, että rinnalla. Sanotaan siis kumppani. Jos on seurustellut saman ihmisen kanssa yli kymmenen vuotta, teini-ikäisestä lähtien, sillä on ratkaiseva merkitys identiteetin muodostumiseen, uskon, toivon ja -pelkään. Seuraavaksi ystävä; se puoli on noussut viime aikoina tärkeäksi. Viihtyminen jonkun seurassa, auttaminen, kannustaminen, ymmärtäminen. Sitten sisko. Isosisko siis. Kahden ihmisen isosisko. Esikoisuus ja isosiskous ovat asioita, nekin tekevät minusta juuri tällaisen.

Entäpä lapsi? Kun kerron itsestäni, kerronko, kenen lapsi olen? Ei, se ei tule nouse mieleeni ensimmäisenä. Enää, tai vielä. Ei mennä siihen nyt.

Ja sitä paitsi kirjoitan tätä työajalla.